Bezwaar maken tegen een besluit
Bezwaar maken tegen een omgevings- of bouwvergunning?
U leest in de krant dat uw buurman een bouwvergunning (omgevingsvergunning) heeft aangevraagd. Daar bent u het absoluut niet mee eens. Of u leest dat aan een bedrijf in uw buurt een vergunning is verleend om uit te breiden. En u wilt dat tegenhouden. Wat kunt u doen?
Tijdig bezwaar
U moet in ieder geval op tijd in actie komen. Als er een vergunning is verleend – vaak betreft het een zogenaamde omgevingsvergunning – dan heeft u de mogelijkheid om bezwaar te maken. Dat moet tijdig gebeuren. De standaardtermijn is 6 weken. Let op dat u die termijn niet ongebruikt laat verstrijken. Doet u dat wel, dan is uw kans voorbij om te reageren. Als u niet in bezwaar bent gegaan, dan kunt u namelijk daarna ook niet meer in beroep bij de bestuursrechter. Het besluit krijgt dan zogenaamde formele rechtskracht. U staat dan eigenlijk machteloos wanneer de buurman zijn bouwplannen gaat realiseren.
Heeft u vragen?
OF VRIJBLIJVEND ADVIES NODIG?
Onderbouwd bezwaar
U moet niet alleen op tijd bezwaar maken, het bezwaar moet ook goed zijn onderbouwd. U kunt niet volstaan met wat algemene opmerkingen over de moeite die u hebt met het plan van uw buurman. Uw bezwaar moet argumenten bevatten die hout snijden. Daarbij zijn onder meer de volgende vragen van belang:
- past het bouwplan binnen het bestemmingsplan?
- voldoet het bouwplan aan het bouwbesluit?
- Is het bouwplan in overeenstemming met de bepalingen van de bouwverordening?
- Is het bouwplan in strijd met de redelijke eisen van welstand (toets aan de welstandsnota)?
- Als het plan in strijd is met het bestemmingsplan, is er dan een (deugdelijke) ontheffing verleend?
Heroverweging besluit
Het is van groot belang dat de bezwaren in het bezwaarschrift zo breed mogelijk worden onderbouwd. De instantie die de vergunning heeft verleend (bijvoorbeeld de gemeente) moet namelijk het besluit heroverwegen aan de hand van een ingediend bezwaarschrift. Als uw bezwaar goed is onderbouwd, dan kan de gemeente dus alsnog besluiten om de verleende vergunning te weigeren.
Worden uw bezwaren door de gemeente afgewezen, dan is uw bezwaar nog steeds niet zinloos geweest. Immers, het indienen van zo’n bezwaarschrift is noodzakelijk om in een daarna te volgen beroepsprocedure ontvankelijk te zijn. Bovendien is het heel belangrijk dat u al uw bezwaren in de bezwaarschriftfase al opsomt. Anders loopt u het risico dat een bestuursrechter aan uw eventuele pas in beroep aangedragen nieuwe bezwaren voorbij gaat. De rechter kan namelijk het aandragen van nieuwe bezwaren in een beroepsprocedure in strijd achten met de goede procesorde.
Goede rechtsbijstand
Het is dan ook van groot belang dat u zich van meet af aan door een deskundig advocaat of jurist laat bijstaan. Zo wordt voorkomen dat u te laat bezwaar maakt of dat uw bezwaarschrift niet goed in elkaar zit. Een verkeerde start van een bezwaarprocedure kan u duur komen te staan. De ervaring leert dat gemeenten regelmatig terugkomen op hun besluit om een vergunning te verlenen indien zij geconfronteerd worden met een juridisch stevig onderbouwd bezwaarschrift.
Flipse Izeboud Advocaten begeleidt op deskundige wijze veel klanten (bedrijven en particulieren) bij het instellen van bezwaar en beroep tegen allerlei soorten besluiten van overheidsorganen. Ook begeleidt zij regelmatig bedrijven en particulieren die juist een vergunning van een overheidsorgaan willen verkrijgen. Het kantoor is dan ook vanaf twee kanten bekend met de juridische valkuilen en mogelijkheden.
Het voorgaande artikel bevat algemene informatie op hoofdlijnen. Voor een specifiek geval kunnen afzonderlijke regels (waaronder ook afzonderlijke termijnen en procedures) van toepassing zijn. Voor meer specifieke informatie en een gericht advies dient u dan ook contact op te nemen met ons kantoor.
Onze advocaten
Ons kantoor behandelt met specialistische juridische deskundigheid uiteenlopende juridische kwesties.
Mr. R.E. Izeboud
Advocaat
Mr. A. J. Flipse
Advocaat
Mr. A.M.C.C. Verblackt
Advocaat
Mr. H.F. van Boxel
Advocaat