Wanneer U een woning koopt, zijn er twee belangrijke momenten: het ondertekenen van de koopovereenkomst en het passeren van de leveringsakte bij de notaris.

Koopovereenkomst versus leveringsakte

De koopovereenkomst wordt vaak voorlopige koopovereenkomst of koopakte genoemd, maar deze term is misleidend. Afgezien van de drie dagen bedenktijd, die je als koper hebt (na het tekenen van de schriftelijke koopovereenkomst) en de mogelijkheid tot het maken van voorbehouden (bijvoorbeeld voor financiering) zijn partijen definitief gebonden aan de bepalingen in de koopovereenkomst.

In de koopovereenkomst komen partijen overeen dat de ene partij een bepaald bedrag zal betalen aan de andere partij en dat de andere partij een bepaalde zaak zal leveren aan de ene partij.

Het leveren van een onroerende zaak kan slechts door middel van het passeren en inschrijven van een notariële leveringsakte. Het eigendom van een onroerende zaak kan dus alleen maar over worden gedragen via de notaris.

koopovereenkomst levering woning

Heeft u vragen?

OF VRIJBLIJVEND ADVIES NODIG?

Inschrijven van de koopovereenkomst in het kadaster

In de periode tussen het ondertekenen van de koopovereenkomst en het passeren en inschrijven van de leveringsakte blijft de onroerende zaak dus eigendom van de verkoper. In die periode kan er van alles gebeuren, waardoor de levering zou kunnen worden bemoeilijkt. Zo zou de verkoper in theorie de onroerende zaak aan een ander kunnen leveren of kan door derden beslag gelegd worden op de woning ten laste van de verkoper, zodat deze de onroerende zaak niet (meer) kan leveren. Om deze risico’s enigszins te beperken, is het mogelijk om de koopovereenkomst in te laten schrijven in het kadaster, de zogenaamde vormerkung (artikel 7:3 lid 1 BW).

Bescherming

De inschrijving van de koopovereenkomst voorkomt niet altijd dat er aan een derde geleverd kan worden, maar maakt de notaris die de leveringsakte aan de derde voorbereid, er op attent dat er een andere koopovereenkomst bestaat. De notaris zal in dat geval, op basis van zijn of haar zorgvuldigheidsplicht, niet zomaar de leveringsakte passeren en eerst duidelijkheid wensen over de vraag wie van de kopers recht heeft op levering. In beginsel heeft de eerste koper recht op levering. Echter, wanneer de koopovereenkomst is ingeschreven in het kadaster heeft de koper wiens koopovereenkomst is ingeschreven voorrang op de andere koper, ook al is diens koopovereenkomst eerder aangegaan. Voorwaarde is wel dat de koper wiens koopovereenkomst is ingeschreven te goeder trouw moest zijn. De tweede koper mag dus niet voor de inschrijving al hebben geweten dat de verkoper een eerdere koopovereenkomst is aangegaan.

De inschrijving van de koopovereenkomst voorkomt verder op zich niet dat er beslag gelegd op de woning kan worden door derden ten laste van de verkoper. Echter, het kan de koper wel beschermen, in die zin dat de onroerende zaak beslagvrij geleverd kan worden. Het beslag moet dan dus worden opgeheven, zodat de woning beslagvrij aan de koper kan worden geleverd.

Het is dus zeker aan te raden om de koopovereenkomst in te laten schrijven.

Wilt u meer weten over de beschreven risico’s en het beperken daarvan, neem dan gerust contact op met een van onze advocaten. Zij kunnen u in u specifieke geval adviseren en u helpen om eventuele risico’s zo veel mogelijk af te dekken.

Mr. A. (Annemarie) Verblackt

Onze advocaten

Ons kantoor behandelt met specialistische juridische deskundigheid uiteenlopende juridische kwesties.

MR. R.E. IZEBOUD (ADVOCAAT)

Mr. R.E. Izeboud

Advocaat

MR. A. J. FLIPSE (ADVOCAAT)

Mr. A. J. Flipse

Advocaat

MR. A.M.C.C. VERBLACKT (ADVOCAAT)

Mr. A.M.C.C. Verblackt

Advocaat

m. breedveld

Mr. M. Breedveld

Advocaat

 • Je hoort het vaak zeggen in de ondernemingswereld: Een eigen onderneming brengt risico’s met zich mee. Ook wij kregen te maken met een conflict over een bouwproject. Erg spannend. Flipse Izeboud advocaten pakte de zaak zorgvuldig en snel op. De sterke inhoudelijke argumentatie zorgde voor een snelle succesvolle afsluiting van het dossier. Het kantoor heeft een “down to earth”-mentaliteit en is erg toegankelijk.

  Bouwkundig tekenburo Van Uden
 • Een langlopende zaak is uiteindelijk goed opgelost dankzij een juridisch inhoudelijk goede en zeer actieve begeleiding door Mr. A.J. Flipse.

  Architectenbureau Drijvers Oisterwijk B.V.
 • Een zeer gecompliceerde bouwkundige aansprakelijkheidskwestie (met een groot financieel belang) is door mr. Flipse tot een goed einde gebracht. Door deskundigheid en dossierkennis, maar zeer zeker ook overtuiging en doorzettingsvermogen!

  RC Directeur BFM VASTGOED
 • No nonsense kantoor, deskundig en daadkrachtig.

  ASR Schadeverzekering B.V.
 • “…De heer Izeboud verstaat zijn vak, hij heeft grote kennis van zaken en is onderzoekend ingesteld. Verder heb ik hem ervaren als doortastend en zeer overtuigend in zijn optreden. En hij is integer, een kwaliteit die ik waardeer…”

  drs. M.J.H. Van Hooijdonk
 • “…Sedert vele jaren werkt Jachthaven Scharloo nu samen met de heer Izeboud van Flipse Izeboud Advocaten. De heer Izeboud kenmerkt zich door een directe, actuele, zeer accurate en persoonlijke houding. De houding jegens opponenten is dwingend zakelijk zonder een grens te overschrijden. Naar de cliënt werkt hij anticiperend en eveneens dwingend in de goede zin van het woord. Het is als ondernemer heden ten dage, met alle regelgeving en snelheid van handelen, niet eenvoudig alles tot op detail te overzien en in de gaten te houden. Het werkt dan ook uiterst prettig dat de heer Izeboud meedenkt én vooruit denkt. Het voelt voor ons dan ook meer als partnerschap dan als een relatie van opdrachtgever tot opdrachtnemer…”

  Directeur-eigenaar Jachthaven Scharloo Waspik
 • “…Daar wij zelf een eigen praktijk hebben vinden wij een van de belangrijkste dingen “bereikbaarheid”. De heer Izeboud was voor ons grotendeels bereikbaar en indien niet op het moment dat wij belden, belde hij altijd dezelfde dag nog terug ook buiten kantoortijden om. Daarnaast vonden wij de heer Izeboud een betrokken persoon bij onze zaak en had hij kennis van zaken. Een betrokken, bereikbaar persoon met kennis van zaken, zo willen wij de heer Izeboud omschrijven…”

  Managing Director Hoff De Ruyter BV Belastingadviseurs…..
 • “…De heer Izeboud heeft mij bijgestaan op verzoek van DAS Rechtsbijstand in een civielrechtelijke zaak. De heer Izeboud heeft beslag voor mij gelegd voor een zeer langslepende en vervelende rechtszaak. Naast het doeltreffende beslag vond ik dat ik ook echt gehoord werd door de heer Izeboud. Ik ben dan ook zeer tevreden over de zeer grote menselijkheid waarmee ik ben behandeld. Ook dankzij het verhaal dat via DAS is gegaan zijn zij er voor mijn gevoel 200% voor gegaan (je hoort namelijk wel eens andere verhalen). Ik zou dit kantoor dan ook zeker aanraden. Juist het menselijke sprak mij erg aan. Het werd ook niet als vervelend beschouwd als ik een keer te veel belde of iets twee keer moest vragen omdat het niet helemaal duidelijk was. Mijn ervaring was dus zeer prettig…”

  Stefan van der Donk
 • “…Ik ben door DAS Rechtsbijstand doorverwezen naar een advocaat omdat de DAS mij niet meer verder kon verhelpen. Ik heb toen de heer Izeboud uitgekozen uit verschillende advocaten. Wij hebben 2 jaar lang aan een slepende zaak gewerkt. Bij de eerste kennismaking heeft de heer Izeboud mij veel consequenties uitgelegd van wat er zou kunnen gebeuren en zo is het ook gegaan. Dus deskundig op voorhand. Er zijn heel veel contacten geweest en veel mails en als ik belde werd ik ook altijd prompt teruggebeld. Dus met andere worden, als ik morgen weer een zaak heb dan zal ik zeker weer naar de heer Izeboud gaan om de goede reden dat ik met respect ben behandeld en de uitleg altijd correct was. Bij mij voelde het altijd goed…”

  Dick Leerdam
 • “…Onze ervaring met Flipse Izeboud Advocaten is erg positief. Veel kennis van zaken, behulpzaamheid en snelheid in handelen. Gedurende een zaak word je goed en volledig geïnformeerd over de vorderingen. Er wordt zeer daadkrachtig gehandeld waardoor wij de heer Izeboud en zijn collega zeker zullen aanbevelen…”

  Officemanager Verhaar Tuinen Tuinarchitectuur Aanleg Onderhoud