Nietigheid versus vernietigbaarheid
Een rechtshandeling of overeenkomst kan onder bepaalde omstandigheden nietig of vernietigbaar zijn. Beide begrippen tasten de geldigheid van een rechtshandeling aan, maar hebben een andere juridische betekenis en andere gevolgen.
Nietigheid
Nietigheid betekent dat een rechtshandeling van rechtswege – automatisch en dus zonder dat daar een aparte handeling voor nodig is – ongeldig is. De wet bevat een aantal gronden voor de nietigheid van een rechtshandeling, zoals strijdigheid met de wet, de goede zeden of de openbare orde. Als de rechtshandeling nietig is en de nietigheid wordt ingeroepen (en bevestigd door de rechter), wordt die rechtshandeling geacht nooit te zijn verricht. Dat betekent dus dat als een overeenkomst nietig is, die overeenkomst geacht wordt niet te zijn gesloten. Als er al wel uitvoering aan die overeenkomst is gegeven, moet dat door partijen ongedaan worden gemaakt.
Vernietigbaarheid
Bij vernietiging is een rechtshandeling in beginsel wel geldig, maar kan deze worden aangetast. De wet geeft in een aantal gevallen de bevoegdheid om een rechtshandeling te vernietigen. Een rechtshandeling is vernietigbaar als deze door een zogenaamd ‘wilsgebrek’ tot stand is gekomen. Voorbeelden van wilsgebreken zijn: dwaling, bedrog, bedreiging en misbruik van omstandigheden.
Let op! De mogelijkheid om een rechtshandeling te vernietigen kent – anders dan bij een beroep op nietigheid – wel een verjaringstermijn van drie jaar. De grondslag voor de vernietiging bepaalt wanneer deze driejaarstermijn voor verjaring precies begint te lopen.
Onze advocaten
Ons kantoor behandelt met specialistische juridische deskundigheid uiteenlopende juridische kwesties.

Mr. R.E. Izeboud
Advocaat

Mr. A. J. Flipse
Advocaat

Mr. A.M.C.C. Verblackt
Advocaat