Onterfd… En nu?!
De Nederlandse wet geeft algemene regels over de erfopvolging. Deze regels bepalen wat er met de bezittingen en eventuele schulden van iemand gebeurt wanneer hij of zij komt te overlijden. Op basis van de wet zijn echtgenoten en kinderen in beginsel erfgenaam. Dat kan anders zijn, als iemand een testament heeft gemaakt.
Als iemand een testament heeft gemaakt, geldt het testament. Het testament zet als het ware de wettelijke regels opzij. Hierdoor is het mogelijk dat je volgens de wet erfgenaam bent, maar toch niets erft.
Iemand die een testament maakt, is in principe vrij om zelf te bepalen, wat er met zijn bezittingen en schulden gebeurt. Toch geeft de wet een aantal regels, op basis waarvan u als u onterfd bent, niet met lege handen hoeft komen te staan.
Legitieme portie
Een van de regels is dat je als kind altijd aanspraak kan maken op je legitieme portie, ook als je onterfd bent. De legitieme portie is een aandeel in de waarde van de erfenis. Dat komt neer op de helft van de waarde van het erfdeel dat het onterfde kind zou hebben gekregen wanneer het kind niet zou zijn onterfd. Je kan als kind dus nooit 100% onterfd worden, zij het dat je op basis van je legitieme portie enkel aanspraak kunt maken op een bedrag in geld en dus niet op zaken die binnen de nalatenschap vallen.
Nietigheid/vernietigbaarheid testament
Daarnaast is het mogelijk om nietigheid/vernietigbaarheid van een testament te vorderen, als er aanwijzingen zijn dat degene die het testament heeft laten maken wilsonbekwaam was of er sprake was van dwaling of bedrog. De rechter zal daarbij moeten beoordelen of degene die het testament heeft laten maken in staat was om zijn of haar wil te bepalen op het moment dat het testament werd getekend. Let wel, het uitgangspunt is dat iedereen die een testament laat maken, in beginsel wilsbekwaam is. Degene die het testament wil vernietigen, zal dus moeten bewijzen dat dat in zijn of haar specifieke geval niet zo was.
Medisch dossier
Dit bewijs zal eventueel geleverd kunnen worden op basis van het medisch dossier van degene die het testament heeft laten opmaken. Dit betekent dat je zult moeten beginnen met het opvragen van het medisch dossier. Bij het opvragen van medisch dossier kun je echter stuiten op het feit dat een arts beroepsgeheim heeft en enkel informatie aan derden mag verstrekken als iemand daarvoor toestemming heeft gegeven. Toch zijn er ook in het geval er geen sprake is van deze toestemming mogelijkheden om het medisch dossier als onterfde erfgenaam te verkrijgen. Dat is namelijk het geval, wanneer je kunt aantonen dat je een zwaarwegend belang hebt om het beroepsgeheim van de arts te omzeilen. In een aparte blog zal hier nader op ingegaan worden.
Informatie over omstandigheden rondom het opmaken van het testament
Daarnaast kan het van belang zijn om informatie te verkrijgen betreffende de omstandigheden waaronder het testament is opgemaakt. Deze informatie kunt u opvragen bij de notaris die het testament heeft verleden. Ook hierbij kunt u erop stuiten dat de notaris niet bereid is om deze informatie te verstrekken en zich beroept op zijn geheimhoudingsplicht. In een aparte blog zal hier nader op ingegaan worden.
Loopt u vast? Dan kunnen wij u wellicht helpen om je legitieme portie op te eisen of de nietigheid van het testament in te roepen en/of de daarvoor benodigde informatie te verkrijgen.
Onze advocaten
Ons kantoor behandelt met specialistische juridische deskundigheid uiteenlopende juridische kwesties.
Mr. R.E. Izeboud
Advocaat
Mr. A. J. Flipse
Advocaat
Mr. A.M.C.C. Verblackt
Advocaat