Ontruiming woning of bedrijfspand
Bent u huurder van een woning of bedrijfspand en wil de verhuurder u uit het pand zetten, kom dan tijdig in actie.
Ontruimingsvordering
Het kan zijn dat u als huurder te laat de huur heeft betaald. Ook kan het voorkomen dat er volgens de verhuurder overlast door u als huurder is ontstaan. Of u hebt de woning of het bedrijfspand anders gebruikt dan in de huurovereenkomst was afgesproken. Verhuurders kunnen dan een vordering tot ontbinding van de huurovereenkomst en ontruiming van de woning instellen. Dat kan grote gevolgen voor u hebben. Als de vordering wordt toegewezen, dan moet u de woning of het bedrijfspand verlaten en heeft u een groot probleem.
Bescherming huurder
Als huurder wordt u door de wetgever goed beschermd. Voor een ontbinding van de huurovereenkomst moet de verhuurder bijna altijd naar de rechter. Alleen in uitzonderlijke gevallen kan een buitengerechtelijke ontbinding van de huurovereenkomst plaatsvinden. Het moet dan gaan om de situatie waarin de woning door het bevoegd gezag (lees: de burgemeester) op grond van de Gemeentewet, de Woningwet of de Opiumwet is gesloten (artikel 7:231 lid 2 BW). Dat kan bijvoorbeeld het geval zijn als er een hennepkwekerij in de woning is ontdekt of er in drugs is gehandeld vanuit het pand. Bij zo’n gedwongen sluiting kan de verhuurder dus wel de huurovereenkomst buitengerechtelijk – zonder tussenkomst van de rechter – ontbinden. Maar ook dan is de huurder niet rechteloos. Hij kan zich ook in dat geval tegen de ontbinding en de ontruiming van de woning of het bedrijfspand verzetten. En dan moet uiteindelijk ook de rechter daarover oordelen. Snelle actie door de huurder is dan wel van belang.
Beoordeling rechter
In veruit de meeste situaties moet de verhuurder sowieso naar de rechter om ontbinding van de huurovereenkomst en ontruiming van de woning of het bedrijfspand te bereiken. Als u als huurder bijvoorbeeld niet tijdig één of meerdere huurtermijnen heeft betaald of als u andere verplichtingen als huurder niet bent nagekomen.
Daarvan kan bijvoorbeeld sprake zijn als u volgens de verhuurder structureel (geluids)overlast voor de omgeving veroorzaakt. En ook als u activiteiten in het pand heeft laten plaatsvinden in strijd met de huurovereenkomst. De rechter zal daarover moeten oordelen. Het hangt dan van alle omstandigheden van het geval af of u dan wel of niet de woning of het bedrijfspand zult moeten verlaten.
Bijstand advocaat
Om u tegen een vordering tot ontbinding van de huurovereenkomst en een ontruiming te verzetten doet u er verstandig aan een advocaat in te schakelen. Een advocaat kan opkomen voor uw rechten en ervoor zorgen dat alle relevante omstandigheden duidelijk aan de rechter worden voorgelegd. Het kan het verschil maken tussen op straat staan en toch in uw woning of uw bedrijfspand kunnen blijven.
Heeft u dus een brief of een dagvaarding van de verhuurder ontvangen, neem dan snel contact op met ons.
Onze advocaten
Ons kantoor behandelt met specialistische juridische deskundigheid uiteenlopende juridische kwesties.
Mr. R.E. Izeboud
Advocaat
Mr. A. J. Flipse
Advocaat
Mr. A.M.C.C. Verblackt
Advocaat