Aansprakelijkheden architecten

Verwijtbare fouten

Van architecten mag u natuurlijk verwachten dat deze zorgen voor de technische kwaliteit van een gebouw in Breda en omgeving. Dat houdt echter niet in dat de architect aansprakelijk is voor alles wat er in een project misgaat. De aansprakelijkheid van een architect is afhankelijk van een heel aantal factoren.  Zo zijn architecten doorgaans alleen aansprakelijk voor verwijtbare beroepsfouten die door hen zijn gemaakt bij het maken van bijvoorbeeld tekeningen of bij het toezicht houden op de uitvoering van een bouwproject. Hierbij gaat het – eenvoudig gezegd – om fouten die door een goede en zorgvuldig werkende architect en met een normale oplettendheid te vermijden zouden zijn geweest.

Verantwoordelijkheden

Een architect vormt een essentiële schakel in het realiseren van een bouwproject. Zo maakt een architect niet alleen een ontwerp van het bouwwerk, maar werkt hij dit ook helemaal uit in bestektekeningen. Ook bij het maken van werktekeningen zijn architecten vaak nauw betrokken. Veelal schrijft een architectenbureau in samenspraak met hun opdrachtgever ook het bestek. Daarnaast is hetzelfde architectenbureau vaak ook als toezichthouder betrokken bij de uitvoering van het bouwproject.

Omdat de architect vaak bij het hele bouwproces nauw betrokken is heeft de architect ook veel verantwoordelijkheden. Als er zaken misgaan wordt er al snel ook naar de architect gekeken. Soms terecht, maar vaak ook onterecht. Als een aannemer bijvoorbeeld afwijkt van tekeningen of besteksbepalingen – en dat komt nogal eens voor -, dan is in beginsel de aannemer en niet de architect daarvoor verantwoordelijk en aansprakelijk.

Ontvang eerlijk en helder juridisch advies

Mocht u om de een of andere reden niet tevreden zijn met het werk dat uw architect heeft geleverd en de aansprakelijkheid van een architect willen onderzoeken, dan kunt u contact opnemen met Flipse Izeboud Advocaten.

Hetzelfde geldt voor architecten, constructeurs en andere bouwkundige bureau’s wanneer zij bijvoorbeeld aansprakelijk worden gesteld voor een (vermeende) beroepsfout. Vaak bent u daar voor verzekerd. Flipse Izeboud Advocaten staat met grote regelmaat juist aansprakelijk gestelde architecten, constructeurs en aanverwante dienstverleners bij. Tot op heden heeft dit in alle door ons kantoor behandelde gevallen geleid tot afwijzing van aansprakelijkheid van de architect door de behandelend rechter.

Wij bieden u graag deskundige juridische hulp in uw situatie en zoeken graag samen met u naar de verantwoordelijkheden van beide partijen. Vervolgens zullen wij u eerlijk en helder informeren en adviseren, zodat u precies weet waar u aan toe bent.

Wij staan voor u klaar

Kies voor zekerheid en laat u juridisch ondersteunen door onze deskundige advocaten in Breda. Wij kunnen u snel vertellen wat de aansprakelijkheid van een architect is en wat uw eigen verantwoordelijkheden zijn bij bepaalde bouwprojecten. Zowel opdrachtgevers als architecten kunnen ons advocatenkantoor inschakelen bij dergelijke kwesties. U kunt ons iedere werkdag telefonisch bereiken, maar ook per e-mail en via het contactformulier. Een gedreven advocaat staat voor u klaar.

Aansprakelijkheid architect

Direct contact

Bedrijfsnaam
Uw naam (*)
Uw email (*)
Telefoon
Onderwerp
Uw bericht

Referenties

  • drs. M.J.H. Van Hooijdonk
    drs. M.J.H. Van Hooijdonk “…..De heer Izeboud verstaat zijn vak, hij heeft grote kennis van zaken en is onderzoekend ingesteld. …