Grensoverschrijdend gedrag op de werkvloer
Veel vrouwen, maar ook mannen, krijgen er mee te maken: grensoverschrijdend gedrag. Maar wanneer is er sprake van grensoverschrijdend gedrag en wat kunnen de gevolgen zijn als een collega zich daaraan schuldig maakt? Zoals de naam al impliceert, moet er sprake zijn van een grens die overschreden is. Maar hoe wordt die grens bepaald?
Wanneer is er sprake van grensoverschrijdend gedrag en wat kunnen de gevolgen zijn?
Daarover heeft de kantonrechter in Eindhoven op 10 februari 2022 uitspraak gedaan. In de zaak die speelde heeft een mannelijke collega tijdens een personeelsfeest tegen een vrouwelijke collega opmerkingen gemaakt over verkrachten. De vrouwelijke collega reageerde heftig op die opmerking en liep weg. Later die avond liep de mannelijke collega naar de vrouwelijke collega toe, gaf haar een kneep in de billen en zei iets in de trant van “dat was maar een grapje straks”. De mannelijke collega is vervolgens op staande voet ontslagen, nadat de vrouwelijke collega een klacht bij de werkgever had ingediend.
In het arbeidsrecht geldt dat iedere situatie op zichzelf wordt beoordeeld en daarbij moeten alle specifieke omstandigheden worden meegewogen. In het betreffende geval was sprake van een werkrelatie, maar het incident vond plaats tijdens een feest en niet op kantoor. Daarnaast gingen de desbetreffende collega’s vriendschappelijk met elkaar om, ook buiten werktijd en zaten ze samen in een appgroep.
Bovendien was de sfeer tijdens het bedrijfsfeest los en hebben de mannelijke collega en de vrouwelijke collega samen gedanst en is tijdens de avond gesproken over het feit dat de vrouwelijke collega een thesis aan het schrijven was over een zeer expliciet seksueel thema.
Geen reden voor ontslag op staande voet
De kantonrechter heeft, rekening houdend met al deze omstandigheden, geoordeeld dat een opmerking over verkrachting ongepast is, maar dat deze opmerking niet los gezien kan worden van de context van het gesprek en de rest van de avond.
De kantonrechter oordeelde verder dat uit de reactie van de vrouwelijke collega duidelijk moet zijn geweest dat hij hiermee te ver was gegaan. Door haar dan later op de avond ook nog eens in de bil te knijpen, heeft de mannelijke collega ongepast en aldus verwijtbaar gehandeld.
Hoewel de kantonrechter oordeelde dat het gedrag van de mannelijke collega ongepast was, vond de kantonrechter dit geen reden voor ontslag op staande voet. De kantonrechter overwoog daarbij dat niet valt in te zien dat de werkgever niet een andere arbeidsrechtelijke sanctie had kunnen opleggen.
Heeft u vragen?
OF VRIJBLIJVEND ADVIES NODIG?
Ontslag op staande voet is de zwaarste sanctie
Ontslag op staande voet is de zwaarste sanctie die er in het arbeidsrecht opgelegd kan worden. De werknemer raakt immers van de ene op de andere dag zijn baan kwijt en kan bovendien geen aanspraak maken op een WW uitkering. Een werkgever mag daarom enkel overgaan tot ontslag op staande voet, als niet van hem of haar verlangd kan worden dat de werknemer nog 1 dag langer in dienst blijft. De lat ligt dus erg hoog.
De werkgever heeft voorts een (voorwaardelijk) ontbindingsverzoek ingediend, in de hoop dat de kantonrechter de arbeidsovereenkomst alsnog zal beëindigen. Er is een kans dat de kantonrechter dit wel zal honoreren. De toetsingsnormen voor ontbinding door de kantonrechter zijn immers anders dan voor ontslag op staande voet. De kantonrechter moet nog op dit verzoek beslissen.
Ontvangt u als werkgever een klacht over grensoverschrijdend gedrag? Laat u dan goed adviseren en neem de juiste stappen om dit in de toekomst te voorkomen. Dat kan u later een hoop kosten en vervelende procedures besparen.
Onze advocaten
Ons kantoor behandelt met specialistische juridische deskundigheid uiteenlopende juridische kwesties.
Mr. R.E. Izeboud
Advocaat
Mr. A. J. Flipse
Advocaat
Mr. A.M.C.C. Verblackt
Advocaat
Mr. M. Breedveld
Advocaat