Rechtsbijstandverzekering: wel of geen dekking?
Als u een Rechtsbijstandverzekering afsluit, heeft u allerlei keuzes. U kunt behalve de verzekeraar ook zelf de omvang van de dekking kiezen.
Kies verstandig
Een ondernemer loopt andere risico’s dan een particulier en iemand die belegt, loopt andere risico’s dan iemand die zijn geld op de bank laat staan. Er zijn daarom diverse algemene dekkingen voor bedrijven en particulieren, dekkingen voor inkomen, wonen, verkeer en vermogen.
Zorg er – om verrassingen te voorkomen – voor dat u voor zichzelf in kaart brengt wat uw eventuele risico’s zijn en zorg dat u voor u de juiste dekking kiest.

Dekking wijzigen
Over het algemeen kunt u altijd de dekking van uw verzekering wijzigen. Denk als uw situatie wijzigt dus altijd goed na of de door u gekozen dekking in uw nieuwe situatie voldoende dekking geeft en pas uw verzekering aan, indien dat nodig is.
Uitsluitingsgronden
Sommige conflicten zijn in de polisvoorwaarden uitgesloten van dekking. Zo is echtscheiding bij veel verzekeraars niet verzekerd.
Bij het aangaan of wijzigen van de dekking van je verzekering worden bestaande conflicten altijd uitgesloten van dekking. Daarnaast hanteren sommige rechtsbijstandverzekeraars een overgangsperiode, in die zin dat conflicten die ontstaan in de eerste weken of maanden na het aangaan of wijzigen van de verzekering tevens worden uitgesloten.
Ten slotte hebben veel rechtsbijstandverzekeraars in hun polisvoorwaarden opgenomen dat er “een redelijke kans van slagen” moet zijn. Over die redelijke kans van slagen ontstaat nogal eens discussie.
Heeft u vragen?
OF VRIJBLIJVEND ADVIES NODIG?
Redelijke kans van slagen
De rechtbijstandverzekeraar zal uw zaak altijd beoordelen op de kans van slagen en u ontmoedigen om een zaak op te starten die weinig tot geen kans van slagen heeft. Als naar het oordeel van de rechtsbijstandverzekeraar er geen redelijke kans van slagen van een procedure is, dan zal de dekking voor dat geschil zelfs geheel worden geweigerd. Het is mogelijk dat de rechtsbijstandverzekeraar ten onrechte tot de conclusie komt dat er geen redelijke kans van slagen is. Vaak zult u daar in ieder geval zelf anders over denken. Probleem is daarbij natuurlijk dat u als niet jurist dat vaak zelf moeilijk kunt beoordelen. Wat is dan wijsheid?
Second opinion
Weigert uw rechtsbijstandverzekering om de kosten voor rechtsbijstand te betalen, omdat zij van mening is dat uw zaak geen redelijke kans van slagen heeft, dan heeft u op kosten van de rechtsbijstandverzekering recht op een second opinion door een advocaat van uw keuze.
Een advocaat beoordeelt de zaak geheel onafhankelijk van de rechtsbijstandverzekeraar. Wij doen dit als kantoor ook regelmatig. Het komt geregeld voor dat er wel degelijk een redelijke kans van slagen blijkt te zijn terwijl de rechtsbijstandverzekeraar daar anders over dacht. Het loont dus zeker de moeite om een second opinion door een advocaat te laten uitbrengen.
Wij hebben ruime ervaring in het schrijven van second opinions en kunnen u helpen om uw juridische kosten alsnog vergoed te krijgen.
Mr. A.J. Flipse
Mr. A.J. Flipse is gespecialiseerd in (complexe) aansprakelijkheidskwesties, onder meer op het gebied van aansprakelijkheid van architecten, constructeurs, aannemers en opdrachtgevers in de bouw.
Onze advocaten
Ons kantoor behandelt met specialistische juridische deskundigheid uiteenlopende juridische kwesties.

Mr. R.E. Izeboud
Advocaat

Mr. A. J. Flipse
Advocaat

Mr. A.M.C.C. Verblackt
Advocaat

Mr. M. Breedveld
Advocaat